Därför ska man välja ekologisk hudkräm

Visste du att huden är kroppens avgjort största organ? Totalt täcker huden faktiskt upp till 2 kvadratmeter på en vuxen människa och vikten är upp mot fem kilo. Huden har flera livsnödvändiga funktioner. För det första skyddar huden givetvis muskler, leder och allt det andra som finns i kroppens inre. För det andra reglerar huden kroppstemperaturen och för det tredje är huden vårt främsta organ för känsel. Mot denna bakgrund är det självklart viktigt att ta hand om huden på bästa sätt, till exempel genom att smörja in huden med hudkräm om den känns torr och stram.

Tips på var du kan köpa ekologisk hudvård.

Ekologiska hudkrämer

Vad är en hudkräm och hur fungerar den?

En hudkräm används för att göra huden mjuk samtidigt som motståndskraften mot väder, vind, friktion och liknande ökar. Hudkrämen är helt enkelt för huden vad balsam är för håret. För att återfukta huden och göra den mjuk innehåller hudkrämen en blandning av fetter och vatten. Den enklaste formen av hudkräm består egentligen endast av fett (till exempel paraffinolja och/eller matolja), vatten (gärna avjonat eller destillerat) samt en emulgator som gör att oljan och vattnet enkelt kan blandas (ett exempel är natriumborat). Med dessa ingredienser lägger sig fettet mot huden och ger en snabb återfuktning och ett långtidsverkande skydd.

Om du tittar på innehållsförteckningen på en genomsnittlig hudkräm i din lokala mataffär kan du dock upptäcka att den sträcker sig över i stort sett hela baksidan. Vatten (aqua) står alltid först, men sedan består resten av innehållsförteckningen av rena grekiskan. Många hudkrämer innehåller en mängd syntetiska ämnen som vid regelbunden användning kan ge upphov till allergiska problem. En del hudkrämer som i marknadsföringen påstås ”gå snabbt in i huden” innehåller starkt frätande syror som snarare skadar huden än vårdar den.

Ingredienser i en ekologisk hudkräm

En ekologisk hudkräm som du kan köpa i detaljhandeln eller på nätet innehåller normalt fler ingredienser än den enklaste formen av hudkräm, men den innehåller mycket sällan syntetiska ämnen. I innehållsförteckningen hittar du heller inte särskilt ofta syror av olika slag, med undantag för citronsyra och mjölksyra. Ingredienserna är naturliga och till största delen producerade på ett ekologiskt sätt. En ekologisk hudkräm är helt enkelt mer skonsam mot huden än en ”vanlig” hudkräm. För det mesta är den även mer effektiv.

Tänk ekologiskt för miljön

Ekologisk odling är bra för miljön i och med att man vid odlingen inte får använda syntetiska bekämpningsmedel och industriellt tillverkat gödsel. När du köper en ekologisk hudkräm får du därmed inte bara en bättre produkt att använda på din hud – du gör också en insats för miljön.