Tips på Ekologiska julklappar

Tiden fram mot jul går alltid mycket snabbt. Oktober och november släpar sig fram i sakta mak, men så fort man tänder första ljuset i adventsljusstaken är det som att dygnets 24 timmar springer iväg.

Åtminstone verkar det alltid vara så. Hur man än planerar är man alltid ute i sista minuten när det gäller alla bestyr som hör förberedelserna för julen till, inklusive julklappsinköpen. Vi kan inte hjälpa dig att få mer tid, men här tänkte vi ge tips på hur du kan göra julen lite mer hållbar när det handlar om julklappsinköpen. Fira jul med ett gott samvete med följande tips på ekologiska julklappar.

Julklappar online – tips från Cityshoppa.se 

Ekologiska julklappar

Ekologiska hudvårdsprodukter

Många av de hudvårdsprodukter du finner i hyllorna i mataffären eller i parfymbutiken är rena kemiska sörjan. Ibland är faktiskt vatten i princip det enda naturliga ämnet i produkterna. Det finns en väl spridd idé som handlar om att det man inte bör stoppa i munnen heller inte bör appliceras på huden. Huden är nämligen full av porer och det du smörjer in på kropp eller ansikte går rakt igenom huden in i kroppen. I ekologiska hudvårdsprodukter finns inga, eller enbart enstaka, syntetiska ämnen. Ekologiska hudvårdsprodukter är utmärkta julklappar till någon du är lite extra rädd om.

Ekologiska leksaker

Leksaker, särskilt av plast, kan vara mindre lämpliga för barn att leka med. Tyvärr är det nämligen många leksaker som innehåller ämnen som kan ge upphov till allergier eller till och med verka hormonstörande. Självklart är det en fördel om leksakerna är giftfria och därmed inte utgör någon fara för barnens hälsa. Om du har barn själv, eller om du har en familjemedlem, en vän eller bekant som har barn, kan du med fördel sondera i utbudet av ekologiska leksaker när du letar efter bra julklappar. Det finns en stor mängd ekologiska leksaker av alla de slag och utbudet ökar undan för undan.

Ekologisk mat, dryck och godis

Varför ska man bara ge bort hårda eller mjuka paket? Varför inte ge bort något som man kan äta eller dricka? En lyxig choklad, ett exklusivt kaffe, en finare flaska vin – möjligheterna är oändliga. Maten eller drycken smakar dessutom ännu bättre om den är ekologisk.

Ekologiska kläder

Det är inget unikt eller charmigt med kläder, oavsett det handlar om generiska plagg eller märkeskläder, som är tillverkade under mer eller mindre usla förhållanden någonstans i Sydostasien. Mer unika och definitivt mer charmiga är plagg som är tillverkade av ekologiskt odlade material på ett sätt som är hållbart både miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Ekologiska kläder är perfekta julklappar till den som har anammat, eller är intresserad av att anamma, en hållbar livsstil.

Källor och inspiration:

http://www2.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/klader-och-textil/miljomarkningar-for-klader/