Spaniens första miljövänliga stad

Miljövänliga bostäder i SpanienGran Monóvar Ecociudad, på Costa Blanca, är Spaniens första helt miljövänliga stad. Enligt projektledarna syftar projektet till att ”skydda naturvärden där vi bor, att utnyttja de kvaliteter i området som finns tillgängligt för att förbättra vår livskvalitet och projicera en modell för utveckling i harmoni med omgivningen.”

  • I Gran Monóvar Ecociudad (Eco Village), spelar landskapet en viktig del i orienteringen och fördelningen av husen och den bioklimatiska arkitekturen är den viktigaste aspekten i designen.
  • Bostäderna är designade enligt kriterierna för den så kallade ”friska byggnader principen” som innebär att man använder säkra, giftfria material, såsom organiska färger. Projektet bygger också på införandet av förnybara energikällor och i varje aspekt av ”Eco Village”, har man gjort sitt yttersta för att förbättra energieffektiviteten.
  • Den dubbla orienteringen av husen (byggda i en nord-syd samt en öst-väst-riktning) underlättar energieffektivitet genom att den leder till en naturlig ventilation och garanterar solljus och gynnsamma termiska förhållanden under både vinter och sommar.
  • Användning av stora fönster i husen optimerar antalet soltimmar.
  • Blandade system som kombinerar byggnader och vegetation har också använts genom att man introducerat pergolor och takfots-tak, som i kombination med den naturliga vegetationen ger en naturlig skugga på sommaren samt skapar en viss grad av fuktighet. På vintern, släpper de kala träden in ljuset som i sin tur naturligtvis leder till att husen blir uppvärmda.
  • Uppsamling och återvinning av regnvatten i villorna är några av de åtgärder man vidtagit för att säkerställa att minimera vattenförbrukningen.
  • Installation av solpaneler leder till en miljövänlig uppvärmning av vattnet.
  • Väggarna är byggda med en hög termisk tröghet, vilket innebär att de är tjockare och tätare än normalt. Denna typ av vägg innebär att bostaden håller sig varm på vintern och att huset förblir svalt på sommaren, vilket gör hela huset mer bekväm. Och för optimal isolering använder man högpresterande naturfibrer, som är helt miljövänliga.
  • Sophämtning tas om hand på ett sinnrikt sätt genom utformningen av bostädernas kök. Man använder också komposteringsanläggningar som eliminerar slöseriet i största möjliga utsträckning.

Anders Larsson, mäklare på spanskafastigheter.se anser att ”det är positivt att man kommit ur den djupaste hålan av krisen och känner att man har råd att satsa på sådana här projekt. Men, förmodligen kommer det nog ta lång tid innan Spanien som helhet har råd att satsa på storskaliga miljöprojekt”. Vi passade på att fråga hur det är att hyra bostad i Spanien nuförtiden? Har priserna gått ner på den fronten också? Anders svarar att ”Ja, priserna har sjunkit något, och i synnerhet då på långtidsuthyrning, men skriv till oss och be om offert först. Vi kan få ner priserna något oerhört på långtidsuthyrning om vi tar offerten direkt till ägarna”. Besök denna sida med mer information om att hyra bostad i Spanien.

Den lilla miljövänliga staden ligger i utkanten av Monóvar, en dynamisk stad (13000 invånare) i typisk medelhavsstil. Regionen, som alltså återfinns på Costa Blanca är känd för sin rika historia och vackra natur.