Miljövänlig inredning

Det är inte bara kläder, skönhets- och hudvårdsprodukter samt produkter inom mat och dryck som kan vara ekologiska och miljövänliga. Till och med möbler och annan inredning kan vara tillverkade på ett sätt som orsakar ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Om du är intresserad av att leva hållbart i vardagen ska du absolut sondera utbudet av miljövänlig inredning när du vill göra om eller piffa upp därhemma.

Inredning i grön stil

Inredning är ett enormt brett område. Det handlar ju om allt möjligt. Inredning omfattar till exempel  hörnsoffor, mattor, lampkronor, sängkläder, dukar och till och med kaffemuggar och serviser. Det kan därför vara på sin plats att ge lite tips på vad miljövänliga inredningsdetaljer egentligen kan handla om och vad som kännetecknar vissa kategorier av miljövänliga saker för hemmet.

Miljövänliga möbler

När man talar om möbler och vilka ekologiska fotavtryck tillverkningen ger upphov till, är det främst tre saker man brukar nämna, nämligen material, transporter och tillverkningssätt. För materialet är det givetvis en fördel ju naturligare materialen är. En stol tillverkad i trä och äkta skinn är för det mesta mer miljövänlig än en stol i plast. Att vi skriver ”för det mesta” beror på att det är svårt att uppskatta den klimatpåverkan som skinnproduktionen ger upphov till. Transporter är direkt skadliga för miljön och ju mer långväga transporterna är, desto sämre är det givetvis. En stol tillverkad i ditt närområde är alltid mer miljövänlig än en stol tillverkad i någon annan världsdel. Tillverkningssättet spelar också roll. I Sverige har vi mycket tuffa miljökrav. Detsamma gäller inte i andra länder.

Miljövänlig textil

Tillverkning av textilier ger generellt sett upphov till stora nackdelar för miljön. Det går till exempel åt en enorm mängd vatten bara för att tillverka en enda t-shirt. Dessutom används ofta en hel del kemikalier vid tillverkningen. Det finns dock en hel del miljövänliga alternativ. Till exempel ökar antalet odlingar med ekologisk bomull i rask takt runt om i världen. Sängkläder, dukar, gardiner, kuddöverdrag – det finns många exempel på textilprodukter som finns i miljövänliga varianter. Det absolut mest miljövänliga valet är emellertid att köpa textilier i lin eller andra liknande material som odlas i ditt närområde.

Miljövänliga inredningsdetaljer

Ljus, plantor och prydnadssaker – det finns många inredningsdetaljer förutom möbler och textilprodukter. Det du kan tänka på när du köper ljus och doftljus är vilket sorts vax ljuset är tillverkat av. Ett ljus tillverkat av vax från växter som finns naturligt i ditt närområde, såsom till exempel raps, är betydligt mer miljövänligt än ett ljus tillverkat av sojavax eller paraffin. Sojavax produceras inte sällan i Sydamerika, USA eller Asien. Paraffin är en biprodukt vid tillverkning av olja och bensin. Samma princip gäller för plantor. Ju längre transporter, desto sämre för miljön.