Karibisk natur

Ekoturism eller volontärsemester i Karibien

Ekoturism har blivit ett modeord för stugområden och semesteranläggningar som vänjer sig till dem som är intresserade av miljövänliga resor. Men vad, exakt, betyder ekoturism? Den internationella Ekoturismföreningen (TIES) definierar begreppet som ”ansvarsfullt resande till naturområden som bevarar miljön och förbättrar välbefinnandet hos lokalbefolkningen.” Nedanför skriver vi om några av de bästa sätten du kan resa till trendiga Karibien utan att du behöver lämna ditt miljösamvete hemma.

Lästips: Allt om Västindien på Karibien.eu

Trinidad

Asa Wright Center var en destination för ekoturister långt innan ordet myntades. Platsen grundades 1967 av en grupp naturforskare och fågelskådare. Deras tanke var att ”bevara en del av Arima Valley i ett naturligt tillstånd och att skapa ett reservat och studieområde för hur man bäst skyddar vilda djur.” Området är hem för mer än 170 arter av fåglar, inklusive tukaner, praktfinkar och den sällsynta oljefågeln. Turister som letar en volontärsemester kan anmäla sig för att spendera 2 till 12 veckor i området och hjälpa till att vårda fruktträd och blommor som fåglarna är beroende av, samt förbättra vandringsleder, arbeta i trädgården eller servera kaffe till besökare. Gästerna bor i ett vackert Edwardianskt hus från 1908. En upplevelse för livet.

Dominikanska republiken

Det miljövänliga spat Natura Cabanas and the Attabeyra Spa byggdes för att smälta in i omgivningarna.  Cabanas byggdes med Feng Shui principer med material som finns lokalt som mahogny, bambu och korallsten. Isolerade väggar och fönster håller en behaglig temperatur i rummen utan luftkonditionering. Till fastigheten hör et yogatempel och ett fullständigt spa. Andra aktiviteter är simning, ridning, mountainbike och jeepturer i det vilda.

Anguilla

Denna lyxresort på Anguilla odlar mat och ingredienser på Karibiens första hydrokulturella gård. År 1999 tillkom ett unikt 18.000 kvadratmeter stort växthus där man odlar allt från tomater, gurka, sallad, aubergine och örter. Hydrokultur sparar vatten genom användning av recirkulerande system och droppbevattning. Dräneringen från växthuset återvinns sedan och används för att bevattna växterna i landskapet utanför. Nittio procent av produkterna som serveras i anläggningens restauranger odlas i växthus. CuisinArt organiska trädgård levererar dessutom lokala tropiska livsmedel som avokado, guava, callaloo och stjärnfrukt till orten. Gästerna är välkomna att vandra runt i trädgården och hjälpa till att skörda, producera och delta i matlagningskurser med skörden.

Volontärsemester

Om du älskar Karibien och vill hjälpa till att bevara öarna för framtida besökare så kan en  volontärsemester vara något för dig. Avgifter inkluderar vanligtvis boende (ofta på en forskningsstation), måltider och transport. The Earthwatch Institute, en världsomspännande organisation som för samman frivilliga individer med forskare som driver flera olika forskningsprojekt i Karibien, inklusive korallrevsekologi i Bahamas, biotoperna i regnskogen i Puerto Rico och att rädda sköldpaddor i Trinidad.

Hela syftet med Caribbean Volunteer Expeditions (CVE) är att stöda lokala initivativ som syftar till att dokumentera historiskt och arkeologiskt värdefulla resurser. Volontärer är inblandade i projekt som spänner från tropiska stormar till turistrelaterad utveckling. Uppdraget för Karibien Volontär Expeditioner (CVE) är att stödja lokala insatser för att registrera och dokumentera historiska och arkitektoniskt värdefulla resurser. Volontärer i CVE deltar i projekt som går ut på att bevara historiska byggnader, arkeologiska projekt och reservat-projekt. Få ställen i världen bjuder på en mer varierande typ av volontärarbeten!

Fler tips på spännande resor.